Що кладемо у Великодній кошик до освячення.

orig_201608149475  Великдень одне з найбільших християнських свят. Цьогоріч Великдень припадає на 8 квітня, це досить рано, бо інколи це свято може випасти на травень місяць. Нагадаємо що Великдень належить до так званих рухомих свят(в календарі), і тому на кожен рік його дата обчислюється окремо.

  У нас на Західній Україні загалом, а у нашому Самборі зокрема, освячувати Великодні кошики прийнято у переддень Великодня, – у Великодню суботу. В інших регіонах України та і в діаспорі, Великодні кошики зазвичай освячують на саме свято Великодня. У Самборі освячення пасок в храмах міста розпочнеться в суботу о 16:00.

  Як правильно приготувати до освячення Великодній кошик? До кошика насамперед кладуть гілочку свяченої верби, можна прикрасити його зеленими гілочками бучману(самшиту) і після наповнення продуктами до освячення, покривають його  вишитим рушником з написом “Христос Воскрес”. Прикрашання кошика зеленню – це символ вічного життя та безсмертя. Вишитий рушник символізує життя і долю. Це багатство ниток, сплетених любов’ю і розумом.

Що кладемо до пасхального кошика?

Паска. Хліб – усьому голова, це давня українська традиція. Великодній хліб кожна добра господиня має власний рецепт паски, яким інколи і не хоче ділитись. Але важається, що найкраща паска та, яка приготована у спокої, лише з хорошими думками.

Яйця, писанки та крашанки. Яйце – це один із символів Великодня, який символізує нове життя і відродження.

Сир і масло. Молочні страви, особливо молоко, є первотвором, продуктом, який не є створений людиною, а подарований природою.

Шинка або ковбаса. Вказує на годоване теля (жертовне ягня), яке звелів заколоти добрий батько після повернення блудного сина додому. Це символ душевної радості, що приходить від сповнення людиною Божої волі.

Хрін – це міцне коріння, яке може дати людині віра у Воскресіння Господа Ісуса Христа. До того ж, хрін символізує міцність та незламність людського духу після прийняття таїнства Сповіді. Існує легенда, за якою Христа намагались отруїти корінням хрону, вважаючи його через гіркоту смертоносним. Проте, ця рослина, як природний антисептик, навпаки – корисна та сприяє травленню.

Сіль — символ повноти та достатку. Сіль – це той продукт, який навіть у малій кількості додає смаку іншим продуктам. А ще її вважали оберегом. Адже і в хату приходили із хлібом-сіллю, і в дорогу брали з собою дрібку солі.

Чого не рекомендують освячувати на Великдень?

Спиртні напої і вино. Священники застерігають, що алкогольні напої класти в кошик не можна. Ці напої не освячуються, оскільки не згадуються під час молитви у переліку продуктів, які приносимо Богові на освячення.

Ніж – побутують думки, що освячені продукти потрібно розрізати посвяченим ножем. Це вигадка і забобони.

Головне – пам’ятати, – все що ви освятили, викидати після Великодня не можна! З’їжте самі, поділіться з рідними, роздайте нужденним(не можна давати тваринам!). Навіть дрібки паски та недоїдки Великоднього столу, прийнято спалювати, а не викидати.

, ,

Залишити коментар

Коментування закрито.